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 Nebraska Judicial Ethics Committee Opinion 07-1 
  

Question Presented--  
May a judge introduce the keynote speaker at an event which is primarily 
commemorative but at which a fee is charged to attendees to cover the cost 
of the meal and excess funds are used for a scholarship fund for the benefit 
of a particular group?    

 
Conclusion 
 Because the breakfast is also a fundraising event, the participation proposed by the judge 
would be inappropriate.    
 
Statement of Facts 

The judge has been asked to introduce the keynote speaker at an annual breakfast 
commemorating a historic legal opinion defining the legal status of a particular group, which 
opinion was issued by a Nebraska federal court. The judge would be identified on the program 
by his proper name and judicial title and seated with other presenters. A $20 fee per person is 
charged to the approximately 500 attendees to cover the cost of breakfast, and excess funds are 
used for a scholarship fund for the benefit of that group. The “open invitation” brochure provides 
a form on which to request and pay to sponsor a table or to purchase tickets to the event. It 
further provides:  “REGRETS. Unfortunately I/we cannot attend this year’s breakfast, however, 
I/we wish to contribute to the [group name] Scholarship Fund this breakfast supports. Enclosed 
please find check # _____ with my/our contribution of $______. “ 

 
Applicable Code Sections 
Neb. Code of Jud. Cond., Canons 2A, 4A, 4B, and 4C(3)(b) 
 
References in Addition to Nebraska Code of Judicial Conduct 
Nebraska Judicial Ethics Opinion 90-1 
Nebraska Judicial Ethics Opinion 00-1 
Nebraska Judicial Ethics Opinion 03-5 
Arkansas Advisory Opinion #94-03 
Illinois Advisory Opinions #96-3, #01-04 
Washington Advisory Opinion #95-21 
Jeffrey M. Shaman et al., Judicial Conduct and Ethics (3d ed. 2000) 
Annotated Guidelines for Extrajudical Activities, Supreme Court of New Jersey (May 2004) 
 
Discussion 

Canon 2 cautions against the appearance of impropriety in all of the judge’s activities, 
and Canon 4 sets forth the judge’s obligation to conduct all extrajudicial activities in a manner 
that minimizes the risk of conflict with judicial obligations. It is clear that a judge may speak at a 
breakfast. A judge may introduce a guest speaker. A judge may attend events to which tickets are 
sold. A judge may speak to a group where the group meets at a restaurant and is charged for the 
cost of the meal. Were the event nothing more than a breakfast to commemorate a historic legal 
precedent, it appears that the judge would be able to participate in accordance with Canon 4B.  
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The judge’s request, however, reveals that excess funds from the cost of the breakfast 
will be used to fund scholarships for a particular group. Canon 4C(3)(b) contains limitations on a 
judge’s participation in civic and charitable activities. First, a judge “shall not participate 
personally in . . . other fundraising activities.” Canon 4C(3)(b)(i). Second, a judge “shall not use 
or permit the use of the prestige of judicial office for fundraising or membership solicitation.” 
Canon 4C(3)(b)(iv).  

Two related concepts underlie the proscription. First, the persons invited to attend may 
feel obligated to respond favorably to the invitation because of the judge’s authority and control 
in the judicial arena, particularly where that person is or expects to be involved in a proceeding 
before that judge or his or her court. Where the ticket price includes a contribution, “there is a 
coercive pressure to contribute: it is evident who contributed by who attends.” Illinois Advisory 
Opinion #01-04. Second, publicized association between the judge and the charitable 
organization may appear to lend the prestige of judicial office to the organization’s fundraising 
activities. 

The controlling issue is whether the event is intended, at least in part, to raise funds. 
“Fundraising activities include all charitable and other events from which an organization 
derives direct financial benefits, through the sale of tickets or otherwise, even if the financial 
benefit is incidental to the main purpose of the event, or the funds raised are to be donated to 
another organization, charity or cause.” Annotated Guidelines for Extrajudicial Activities, § V.C. 
In the situation before us, it is clear that fundraising is one of the purposes of the event. The 
commentary to Canon 4C(3)(b) provides: “A judge must not be a speaker or guest of honor at an 
organization’s fundraising event, but mere attendance at such an event is permissible if otherwise 
consistent with this Code.” Because this event is used to raise funds for a scholarship, the judge’s 
introducing of the keynote speaker would contravene the prohibition against the judge being “a 
speaker” or “the guest of honor” at a fundraising event. See Illinois Advisory Opinion #96-3. 
Accordingly, it would not be permissible for the judge to speak at the breakfast because the 
event is also a fundraiser.  
  
Disclaimer 
 This opinion is advisory only and is based on the specific facts and questions submitted 
by the person or organization requesting the opinion pursuant to appendix A of the Nebraska 
Code of Judicial Conduct. Questions concerning ethical matters for judges should be directed to 
the Judicial Ethics Committee. 
 
 APPROVED AND ADOPTED  

BY THE COMMITTEE ON MARCH 14, 2007 
 
Judge Stephen R. Illingworth 
Judge John F. Steinheider 
Judge Carlton E. Clark 
Judge John A. Colborn 
Judge Robert B. Ensz  
Judge Lawrence D. Gendler – dissent attached 
Judge William B. Cassel 
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Judge Lawrence D. Gendler dissents as follows: 
 
 
Question Presented 

May a judge introduce the keynote speaker at a commemorative event where a breakfast 
fee is assessed to cover the costs of celebration, excess revenues are applied to scholarships, and 
the brochure for the event solicits contributions to scholarships from those unable to attend?   
 
Conclusion 

Because the judge’s name is not being used to solicit funds and because the event is 
primarily commemorative in nature, his appearance is permissible. 
 
Statement of Facts 

A judge has been asked to introduce the keynote speaker at an annual breakfast 
commemorating a historic 1879 legal opinion issued by a federal court in Nebraska recognizing 
Native Americans as “persons” under the law.  The judge is seated with other presenters; 
however, the judge’s sole function is to introduce the keynote speaker.  A fee is charged to all 
attendees to cover expenses related to the event with excess funds being distributed to a 
scholarship fund for the benefit of eligible students who are part of the celebration.  A brochure 
has been distributed for the event indicating that those unable to attend may donate to support the 
scholarships; however, the judge’s name does not appear on the brochure or invitation 
advertising the event.  The judge’s name will likely appear on a program distributed at the event. 
  
 
Applicable Code Sections: 
Neb. Code of Jud. Cond., Canons 2A, 4A, 4B, 4C 
 
References in Addition to the Nebraska Code of Judicial Conduct: 
Nebraska Judicial Ethics Opinion 96-1 
Nebraska Judicial Ethics Opinion 97-3 
Nebraska Judicial Ethics Opinion 00-1 
Arizona Judicial Ethics Opinion 04-04 
 
Discussion 

Cannon 4B allows judges so speak and participate in extrajudicial activities and several 
prior Nebraska ethic’s opinions have provided such.  We have previously opined that a judge 
may serve as a volunteer chairperson for a celebration of a local charitable organization so long 
as certain requirements are met.  Nebraska Judicial Ethics Opinion 96-1.  We have also allowed 
for continued service on the board of a private foundation so long as the judge is not providing 
legal advice or participating in impermissible fundraising.  Nebraska Judicial Ethics Opinion 97-
3.  And, we have concluded that a judge may not participate in a fundraising event for a local 
nonprofit if the judge’s name and title are being circulated on literature advertising the event.  
Nebraska Judicial Ethics Opinion 00-1. 
 

The primary purpose of this event is commemorative in nature and to celebrate an 
important part of Nebraska history.   The brochure advertising the event does not list the judge as 
a participant or attendee.   The judge’s sole purpose of attending is to introduce the keynote 
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speaker and participate in the commemoration of this historic event.   
 

In Arizona Judicial Ethics Opinion 04-04, the Arizona ethics committee was asked 
whether a judge could be inducted into his school district’s hall of fame during a fundraising 
dinner for scholarships.  And, if so, could the judge be recognized for his achievements.  The 
committee approached the issue with a two-pronged test.  The first test was whether the judge’s 
participation amounted to a solicitation for scholarship funds.  The second test was whether the 
judge is a speaker or guest of honor and, if so, in what context.  The committee concluded that 
the judge was a guest of honor and determined that “the attention afforded to him that evening 
will be shared among other individuals.  This makes it clear that he is being honored for his 
achievements rather than using his position to raise funds.”  The committee approved the judge’s 
participation in the event.  
 

Applying the Arizona test to our issue, the judge is not participating for the purpose of 
soliciting funds and his name does not appear on the brochure advertising the event.  However, 
he is introducing the keynote speaker and is by definition a guest of honor.  Therefore, we must 
determine if the context of his appearance is to advance the private interests of others.    
 

In the request at hand, the judge noted that his participation would provide a good 
opportunity to further the goals of the State’s Minority and Justice Implementation Committee.  
That committee’s stated purpose includes seeking “funding for the implementation of task force 
recommendations…(and) to develop and coordinate community outreach initiatives.” A judge 
should be able to participate in a commemorative event, even if solicitations are made, as long as 
the prestige of the office is not compromised and the perception is not one of advancing the 
private interests of others.  Under these circumstances, I would find it proper for a judge to 
participate and introduce the keynote speaker.   
  


