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OPINION NO. 81-2 DEALING WITH CLIENT PAYMENTS 
BY CREDIT CARD IS HEREBY MODIFIED. IT IS NOT 
UNETHICAL TO CHARGE ADVANCE FEES ON CREDIT 
CARDS FOR SERVICES TO BE PERFORMED. 

In Opinion 81-2, following ABA Formal Opinion 338, 
there were six requirements set forth for the use of 
credit cards. The Committee no longer requires 
compliance with the first two provisions requiring prior 
approval of publicity or advertising and prohibiting a 
directory of attorneys who accept credit cards. Further, 
we hereby rescind the requirement of paragraph 5 of 
Opinion 81-2 to the effect that: "The charges made by 
the attorney to a client pursuant to a credit card plan 
must be only for services actually rendered or cash 
actually paid on behalf of a client."  

Paragraphs 3, 4, and 6 as set forth in Opinion 81-2 are 
hereby reapproved.  

Paragraph 5 of Opinion 81-2 is rescinded and the 
following is adopted in lieu thereof:  

5.    Charges made by an attorney to a 
client pursuant to a credit card plan may be 
either for services actually rendered or cash 
actually paid on behalf of a client, or may be 
an advance fee for services to be performed 
or cash to be paid on behalf of a client. Any 
fee received in advance for services to be 
performed must be deposited in the 
attorney's trust account and not commingled 
in the attorney's own accounts. See Opinion 
79-3. 
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